top of page

RANDAFWERKING

Hoogteverschillen kunnen een echte toevoeging zijn aan uw tuin. Het creëert immers een heleboel dimensie! Benieuwd op welke manieren u hoogteverschil in de tuin kan aanbrengen?

Niet al onze tuinen zijn even vlak. Sterker nog: in heel veel tuinen komen flinke hoogteverschillen voor. Het is helemaal niet nodig om hoogteverschillen in een tuin af te vlakken. Je kan hoogteverschillen namelijk op verschillende manieren aanpakken, zodat je toch een mooi geheel krijgt.


Hoogteverschillen in de tuin aanbrengen

Heeft u weinig of geen hoogteverschillen in de tuin, maar zou u dat wel willen? Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren. We leggen er graag een aantal uit:

Check altijd bij je gemeente, moet ik hiervoor een vergunning hebben.


Plantenbakken

Door plantenbakken met hoge rand in de tuin te plaatsen, creëert u meer hoogteverschil dan alles op de platte grond te planten. Dit kunnen bijvoorbeeld plantenbakken van beton of stenen zijn.

 

Terras

Als u het terras niet gelijk aan de rest van de tuin wilt hebben, kan u dit gedeelte van de tuin ook laten verhogen. Al is het maar een klein stukje, het geeft wel veel dimensie aan de tuin. Andersom kan natuurlijk ook: u kan het terrasgedeelte ook juist verlagen. Hiermee creëert u een soort zitkuil, wat erg sfeervol is.

Heeft u al een hoogteverschil in de tuin? Het terras kan u dan op het hoogste of het laagste punt van de tuin aanleggen. Bij een hoger punt kijkt u mooi uit over de rest van de tuin. Bij een lager punt creëert u een gezellige zitkuil.

 

Natuurlijk

Hoogteverschil aanbrengen in de tuin kan ook op een natuurlijke manier: met beplanting. U kunt ervoor kiezen om op een centraal punt van de tuin een boom te planten, zodat er een natuurlijk hoogteverschil in de tuin ontstaat. Ook als u een kleine tuin heeft is dit mogelijk. Plaats een kleinere boom of struik, dit geeft hetzelfde effect. Spelen met het hoogteverschil van de beplanting is sowieso een goed idee, voor de diversiteit van de tuin.

 

Hoogteverschil oplossen

Het kan ook dat u al een hoogteverschil heeft in de tuin. Een goede oplossing hiervoor is een tuintrap aanleggen. Ongeacht de grootte van het verschil, een trap kan altijd! U kunt de trap mee laten lopen met de tegels die in de tuin liggen, zodat het een geheel vormt. Maar u kan ook een trap maken van bijvoorbeeld hout of beton, als dat beter bij de tuin past. Er zijn veel mogelijkheden bij een tuintrap, waardoor het in iedere tuin geschikt is.

Project Gallerij

bottom of page