top of page

GRIND & SPLIT

Grind of split wat moet ik nu kiezen? Wat is het verschil? wat zijn de voor en nadelen.

Ook grind is natuurlijk mogelijk, met of zonder stabilisatiematten. Van gewone grind, split tot alle vormen en kleuren van siergrind in combinatie met tegels of klinkers, het kan allemaal.


Een oprit in grind of split is relatief eenvoudig aan te leggen en hoeft daarom niet al te duur te zijn. Grind laat zich goed combineren met andere bestratingsmaterialen zoals natuursteen of beton waardoor je er qua tuinarchitectuur alle kanten mee uit kunt. Maar wat is grind nu eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen ervan bij gebruik in een oprit?


Grind en split, wat is het verschil?

Grind is een gesteente dat door natuurlijke erosie mooi rond en glad afgesleten is. Er zijn ruwweg drie soorten grind: berggrind, riviergrind en zeegrind. Door de afgeronde vorm blijft grind wat lastiger op zijn plaats liggen dan split. Split is een natuurgesteente dat wordt gewonnen in steengroeves waar men grote brokken natuursteen splijt tot kleinere brokjes. Split wordt om deze reden ook wel breuksteen genoemd. Het is hoekig van vorm en blijft hierdoor goed op zijn plaats liggen.


Voordelen van een oprit in grind

  • Kan relatief snel geplaatst worden, dus voordelig in aanleg

  • Laat goed water door, mits op de juiste manier gelegd

  • Grind is goed te combineren met andere bestratingsmaterialen (klinkers, tegels)

  • Eenvoudige verwerking (plaatsing bij rondingen is geen probleem)

  • Voertuigen of voetgangers hoor je goed aankomen (kan ook een nadeel zijn)

Nadelen van een oprit in grind

  • Onderhoud is soms wat lastiger (als er bijvoorbeeld veel bladeren liggen)

  • Lastiger om op te lopen dan op een vlakke ondergrond (zeker met blote voeten)

  • Sommige soorten split (kalksteen) kunnen verkleuren of worden na verloop van tijd kleiner waardoor stof kan ontstaan bij droog weer.

Kiezen voor grind of split?

In principe kun je voor een oprit zowel grint als split gebruiken. Grind voelt zachter aan je voeten maar is soms ook lastiger om overheen te lopen omdat je er als het ware iets in wegzakt. Split voelt door de hoekige vorm van de steentjes harder aan maar is wel erg stabiel en je zakt er tijdens het lopen niet in weg. Voor een oprit wordt vaak het formaat 8/16 aangehouden omdat dit formaat steen niet in het profiel van de autobanden blijft steken en het redelijk comfortabel is om over te lopen.

  • Voordelen van grind: relatief goedkoop, geen ruwe kantjes (veiliger voor spelende kinderen).

  • Voordelen van split: luxe moderne uitstraling (ruime keuze aan luxueuze steensoorten), stabiel.

Aanleggen van een oprit in grind

Een oprit in grind moet goed gefundeerd zijn. Om deze reden legt men eerst een fundament van gebroken steenpuin (20-25 cm) of gestabiliseerd zand. Bij plaatsing op zand is het in de regel aan te raden om worteldoek te gebruiken. Hiermee voorkom je onkruidgroei tussen het grind. Voor een oprit is het verder aan te raden om gebruik te maken van grindstabilisatie matten, zeker wanneer je grind gebruikt in plaats van split. Dit zijn kunststof matten met een honingraatstructuur die op de fundering kunnen worden gelegd. Door de matten blijft het grind na het storten goed op zijn plaats liggen en zal er geen spoorvorming ontstaan.


Op deze pagina vinden jullie delen van projecten die afgewerkt zijn met Grind. Op de hoofdpagina van de projecten kan U de volledige realisaties zien.


Project Gallerij

bottom of page