top of page

DEKSELS

Welk materiaal kies je best en welke afmetingen zijn er zoal? Ontdek onze tips!

Tegel- en klinkerdeksels voor een mooie afwerking

Wil je je putdeksel graag wegwerken in je oprit of terras? Dan kijk je best uit naar een tegel- of klinkerdeksel. In deze holle deksels kan je klinkers of tegels plaatsen, waardoor je deksel één wordt met de rest van het geheel. Tegel- en sommige klinkerdeksels hebben bovendien een rubberen dichting. Die zorgt er ook voor dat water niet makkelijk naar binnen kan sijpelen. En bij meerdere dichtingen vermijden ze ook geurhinder. Zowel tegel- als klinkerdeksels zijn in verschillende formaten te verkrijgen. Dit gaat van 30x30 tot 80x80, met telkens 10 cm verschil tussen de formaten. Het grote verschil tussen tegel- en klinkerdeksels is de hoogte. Bij een klinkerdeksel is de hoogte 8 tot 10 cm, bij een tegeldeksel 4 tot 7 cm. Een ander verschil is dat je met een wagen wel over sommige  klinkerdeksels mag rijden, maar niet over een tegeldeksel.

Klokroosters: voor binnen en buiten

Een klokrooster is over het algemeen een geschikt vloerafvoerputje voor een garage, veranda, wasplaats, badkamer of terras. Klokroosters zijn in verschillende materialen verkrijgbaar: aluminium, gietijzer, inox en zelfs pvc. Net zoals tegel- en klinkerdeksels zijn klokroosters geurdicht en in meerdere formaten verkrijgbaar. Voor een aluminium, gietijzeren of pvc-klokrooster zijn volgende afmetingen beschikbaar: 15x15 gebruik je voor een afvoerbuis tot 45 mm, 20x20 voor een afvoerbuis tot 65 mm, 25x25 voor een afvoerbuis tot 90 mm en 30x30 voor een afvoerbuis tot 100 mm. Bij een klokputje in inox is ook de maat 10x10 mogelijk. Bestel je klokrooster eenvoudig online.

Gietijzeren putdeksels: sterk en zwaar

Over een standaard gietijzeren putdeksel mag je niet met je wagen rijden. Moet er toch een wagen over kunnen rijden, dan moet je een nodulair deksel nemen (ook vaak hydraulisch deksel genoemd). Dit zware, maar vooral sterke materiaal kan tegen een stootje. De afwerking van gietijzeren putdeksels is wel ruwer dan die van aluminium putdeksels. Belangrijk bij het vervangen van een gietijzeren putdeksel is dat je niet enkel het deksel vervangt, maar ook het kader. De kans is namelijk heel klein dat je nieuwe deksel in je oud kader past. Gietijzeren putdeksels bestaan zowel met een enkel als een dubbel deksel. Een dubbel deksel plaatst men meestal boven een opening die tot geurhinder kan leiden. Bij een waterput volstaat een enkelvoudig deksel.

Een nadeel van een gietijzeren putdeksel is dat dit langs het oppervlak kan roesten, omdat het gemaakt is van ijzer. Dit heeft echter geen effect op de sterkte en levensduur van het deksel. Heb je niet graag de roestkleur, dan kan je een beschermende beits voor gietijzer aanbrengen. Dit zal je echter over de jaren heen moeten herhalen. Gietijzeren putdeksels bestaan in verschillende formaten. Die gaan van 30x30 tot 100x100, met telkens 10 cm ertussen. Het gebruik van standaard gietijzeren deksels is echter in dalende trend, ten voordele van aluminium deksels omdat gietijzeren deksels buiten de donkere kleur geen uitgesproken voordelen bieden. Ontdek het aanbod gietijzeren putdeksels in de webshop.

Aluminium putdeksels voor een strakke afwerking

Vergeleken met een gietijzeren putdeksel is een aluminium putdeksel strakker en minder ruw afgewerkt. Maar het materiaal is wat minder sterk en zeker minder zwaar. Dit laatste is de voornaamste reden waarom er meer en meer voor aluminium gekozen wordt, ook omdat de kans op roestvorming bij aluminium putdeksels miniem is. Bij een aluminium putdeksel heb je de keuze tussen een enkelvoudig of dubbel deksel. Een dubbel deksel helpt geurhinder vermijden. Voor een aluminium putdeksel variëren de formaten van 30x30 tot 70x70, met telkens 10 cm verschil.

Putdeksel in kunststof: sterk en licht

Wil je de sterkte van een nodulair deksel maar het gewicht van een aluminium deksel, dan kan je kiezen voor een deksel in polyurethaan. Deksels in polyurethaan zijn sterk genoeg om met een wagen over te rijden en kunnen uiteraard niet roesten. Ze zijn helaas niet goedkoop.

Project Gallerij

bottom of page